Alla nyheter
Har du frågor och funderingar?
Kontakta Charlotta Eriksson, charlotta@pluralis.se,
070-140 33 47.

Ergonomi till frukost

Efter ett matnyttigt frukostseminarium är vi fullärda. Naprapaten och ergonomen Anders Jansten lär oss allt om en ergonomisk och hälsosam arbetsvardag, både på kontoret och hemma.

Han kommer lätt flåsande in på kontoret på Kungsgatan 29. Anders Jansten, naprapat och ergonom på Hela kroppen, har gått de 84 trappstegen upp till vårt kontor på fjärde våningen. Han har räknat. Nu ska han ha en sittning för oss vad vi ska tänka på när vi jobbar.

Byt arbetsställning ofta

Kan man stå och jobba halva dagen är det bra, säger Anders Jansten, medan vi sitter ner och mumsar på smuliga frukostmackor. Vi sitter i regel alldeles för mycket och belastar ländryggen och därför är svankstöd extra viktigt.

Minska belastningen och vila

Metodiskt levererar Anders Jansten tips hur vi enkelt kan förbättra vår arbetssituation. Hur vi ska sänka axlarna för att minska den statiska belastningen. Hur vi ska hålla musen, hålla handleden rak och hur vi slipper tennisarmbåge. Han berättar om vikten av att ta små korta pauser under dagen. Även ögonen måste få vila får vi lära oss. Med jämna mellanrum ska man låta ögonen slappna av och låta blicken vila långt bort.

Anpassning av hemmakontoret

Han lär oss också hur vi ska preppa köksstolen med kuddar och filtar till ergonomisk perfektion på hemmakontoret. Hur vi ska stapla böcker under våra bärbara datorer för att få skärmen i rätt ögonhöjd och att vi behöver komplettera arbetsplatsen med ett fristående tangentbord. Och det är tillåtet att vara soffpotatis, i alla fall ibland. Det är helt okej att inta soffläge med datorn i knät under korta stunder, med hjälp av diverse kuddar. En varierande arbetsställning är tricket, menar han.

Förebyggande tips

Givetvis är träning i allmänhet bra för att förebygga arbetsskador, särskilt att gå på gym. Men vi behöver också vardagsmotion. Rekommendationen är en timmes rörelse fem dagar i veckan. När vi jobbar hemma spar vi restid och den insparade tiden kan vi använda för en rask promenad, tipsar Anders Jansten.

Cirkulationsövningar

Därefter blir det gymnastik. Eller bra pausövningar som ökar cirkulationen och gör att vi inte stelnar till. Sedan är vi fullproppade med både smörgås och ny matnyttig kunskap. För att smälta allt krävs en stunds ögonvila i kontorssoffan. Och alla lovar sig själva att gå uppför de 84 trappstegen till kontoret nästa gång.

Vill du veta mer om ergonomi? Läs mer på Hela kroppen