Alla nyheter
Har du frågor och funderingar?
Kontakta Charlotta Eriksson, charlotta@pluralis.se,
070-140 33 47.

Samarbete ger ny strömningstjänst

Nyligen lanserades Britboxen ny strömningstjänst i Norden med populära brittiska tv-serier. Tjänsten finns tillgänglig via C More och är resultatet av ett gott samarbete mellan flera företag på Pluralis.

I Britbox erbjudande finns allt från brittisk humor, till drama, krim, dokumentärer och livsstilsprogram. ”Broadchurch”, ”Poirot”, ”Line of Duty” och ”The Office” är några av titlarna i utbudet som kan strömmas via C More och Britbox egna tjänst. Även om vi redan har sett många av de klassiska serierna finns nu alla samlade på ett enda ställe. Här finns hela katalogen, alla säsonger och alla avsnitt av de gamla godingarna, men också helt nya egenproducerade serier. Britbox ägs av BBC och iTV.

Innehåll på många språk

Det är media- och techföretaget June och Firstlight Media, två av Pluralis hyresgäster, som levererar den nya plattformen Britbox till C More. Det som är nytt för June är att de dessutom anpassar innehållet i tjänsten till den nordiska marknaden.
– Förutom den tekniska plattformen så översätter vi innehållet och producerar metadata. Alltså beskrivningen av serien och avsnitten, så kallade synopsis, på både svenska, norska, danska och finska, säger Johan Middlemiss LéMon, projektledare och partner på June.
Översättningarna görs av Junes systerföretag Firstlight Media. En annan del av uppdraget är att anpassa omslagsbilderna till serierna för respektive språk, en kompetens som saknas hos June.

Nära och gott samarbete

Den grafiska designern Peter Johansson Forsberg på Designstorm, en trappa upp i Pluralis lokaler, anlitades för att anpassa typografi och design till både språk och olika format.
– Till exempel ”Blackadder” behöver ha en omslagsbild med den svenska titeln ”Svarte orm” och ”Midsomer Murders” ska bli ”Morden i Midsomer” på svenska. Här gäller det att identifiera typografi på de engelska omslagstitlarna och det kräver en hel del retusch- och bildarbete för att skapa nya bakgrundsbilder. Våra nordiska språk har också en tendens att svälla. Det gör att vi får längre titlar som måste anpassas till respektive land, säger Peter Johansson Forsberg, Designstorm.
Inför lanseringen designade han ett trettiotal serieomslag på fyra olika språk och i en mängd olika format under en månads tid.
– Britbox godkände sedan omslagsbilderna och de är supernöjda med resultatet. Det var smidigt att jobba tillsammans med Peter, att ha en designer så nära gjorde att kommunikationen var enkel och snabb, säger Johan Middlemiss LéMon på June.
Nu har ytterligare 30 serier språkanpassats och utbudet växer.

Nu väntar en brittisk tv-sommar

Vad ska vi se under regniga och sommarlata dagar?
– ”Extras” är en komediserie av och med Ricky Gervais som jag helt har missat, där han kämpar på med statistroller och drömmer om att bli en riktig skådespelare. En rolig bonus är att i varje avsnitt gästspelar en stjärna, som till exempel David Bowie, tipsar Peter Johansson Forsberg.
Johan Middlemiss LéMon har koll på utbudet men har inte hunnit titta på så många serier ännu.
– Jag är sugen på att se ”The Cleaner” med Greg Davies. När jag jobbat med materialet har jag också fastnat i några klassiska kriminalserier. Rowan Atkinson som fransk detektiv i ”Maigret” är en av de serier som jag vill tipsa om.

 

På bilden ovan: Britboxfantasterna Peter Johansson Forsberg, Designstorm och Johan Middlemiss LéMon, June.

 

Läs mer om:
Britbox i Sverige
June 
Firstlight Media
Designstorm